icon-arrow-right
HomeProjecten Geluidsschermen Noord/Zuidlijn

Geluidsschermen Noord/Zuidlijn

Holland Scherm heeft de opdracht gekregen om de architectonische geluidsschermen van Ring-Noord A10 tot aan de IJtunnel in Amsterdam te ontwerpen en bouwen.

Het project ‘Geluidsschermen Noord' was opgesplitst in tien delen met een totale lengte van 2.660 strekkende meter. Holland Scherm wist aanzienlijke besparingen te realiseren in het ontwerp van de twee typen schermen. Aanvankelijk was het idee om de schermen met onderheide poeren uit te voeren, waarop prefab barriers werden geplaatst met daarop de vlakvulling. Wij hebben dat ontwerp vanuit de EMVI-gedachte verder geoptimaliseerd door de maximale afstand tussen de palen te vergroten en de barriers in het werk te storten. Dat resulteerde in minder heiwerkzaamheden en een kortere doorlooptijd.

De schermopbouw bestaat uit stalen buispalen in een hart-op hart afstand van 8 meter, waarop de betonnen barriers (1,30 meter breed en 1 meter hoog) in het werk zijn gestort in lengtes tot maximaal 26 strekkende meter in één stort. Daarop is de bovenbouw geplaatst met afhankelijk van de locatie een glazen of betonnen vlakvulling. Het patroon voor de betonpanelen hebben we digitaal uitgewerkt, waarbij speciale structuurmatten zijn toegepast. De betonelementen zijn in Duitsland geproduceerd en zijn 2,20 meter breed bij 4 meter hoog. De glaselementen komen uit China, vanwege goede ervaringen met deze fabrikant uit het verleden bij de A28."

Op vier plekken kruisen de geluidsschermen een viaduct. Holland Scherm heeft daar specifieke oplossingen voor bedacht. Ook de aansluiting op een bestaand scherm bij station Noord vroeg een maatwerk oplossing.

Feiten & cijfers

 • Plaatsnaam
  Amsterdam
 • Opdrachtgever
  Gemeente Amsterdam
 • Startdatum
  2014
 • Oplevering
  2017
 • Projectcategorie
  Geluidsschermen
 • Projectcategorieën
  Geluidsschermen
+